Oppskrifter

fredag 31. desember 2010

Godt nyttår

Det er utrolig som tiden flyr - allerede på årets siste dag.

Nyttårsforsett har jeg egentlig ikke.  Jeg har bare en plan om å fortsette med lavkarbo kosthold og kanskje også skjerpe meg ørlite grann på den fronten slik at vekten kan komme på gli igjen.  Har stått rolig lenge nå, men det tror jeg bare er sunt å stabilisere litt,  men nå vil jeg videre noen kilo til.  Vi får se hva det nye året bringer,  er iallefall fullt av muligheter, det er bare snakk om å gripe de.

Jeg takker alle som har vært innom bloggen og lest i året som har gått og takk for alle kommentarer, alltid hyggelig å kikke innom og lese kommentarer som er kommet.

Ønsker dere alle et riktig godt nyttår - gleder meg til å ta fatt på det nye året.

onsdag 29. desember 2010

Marinert ost med appelsin og valnøtt

Lille julaften fant jeg ut at jeg skulle prove meg på en type marinert ost til.  Jeg brukte tine sin oppskrift, men  klarte selvfølgelig å endre den litt ...........

Jeg tilpasset  mengden ost slik at de passet i glasset jeg hadde tilgjengelig

Lagret edamer
2 klementin (eller 1 appelsin)
en neve valnøtter
5-6 marinert hvitløk

5 dl olje
1dl hvinvitseddik
1 knivsodd kvernet grov pepper
1ts tørket timian

Osten kuttes i skiver og stikkes jevnt med en gaffel så den blir hullete før den kuttes i terninger. Dette for at marinaden skal trekke lettere inn . Skar av  det ytterste gule på skallet av klementinen før den ble  skrelt helt og delt i fire - skjær tynne skiver og legg de lag vis i glass med ost sammen med finhakket valnøtter og finhakket hvitløk (halvparten )



Marinaden lages slik:
Det ytterste gule av appelsinskall fikk en omgang i den minste kutte-bollen til stavmikseren.


Lot også halvparten av  hvitløk feddene og tre fire valnøtt få bli med på noen runder.  deretter ble dette rørt sammen med olje eddik og krydderet.  Når ost , appelsin og nøtter er lagt i glass helles oljeblandingen forsiktig over -pass på at litt av krydderet og det fin-malte kommer i glasset  ikke ligger igjen i karet det er blandet i.


Sett på lokk og la stå to tre  dager for trekking.   Bør stå i romtemperatur en til to timer før servering.

Denne varianten syns jeg smakte nydelig til bla salt lammelår.   Skikkelig julesmak.

mandag 27. desember 2010

Eggsalat

Hver jul er det et par ting som er et must til alt det gode pålegget.  En av disse tingene er en egge-salat.
jeg koker 7 egg -det som går i eggekokeren min ;) de kokte eggene avkjøles, skrelles og males sammen i en liten foodprosessor.  Finhakket vår løk tilsettes -jeg elsker smaken av vår løk så jeg har iallefall 4 stk-  Deretter blandes det hele sammen med majones til passe konsistens.




Fantastisk tilbehør til julepålegger - aldri er det vel enklere med en lavkarbo frokost som i disse dager :

fredag 24. desember 2010

God Jul

Nå begynner julefreden å senke seg i heimen.  Kålrabistappen er laget, potetene skrelt og pinnekjøttet satt på.

Da gjenstår det bare:

Jeg ønsker alle en riktig godt jul.  

torsdag 23. desember 2010

Leverpostei

Det er mange år siden jeg har laget leverpostei selv, men i år har jeg funnet fram min gamle oppskrift og laget en stor form med leverpostei.

Her er oppskriften

1 kg svinelever
1/2 kg medisterdeig
1 stor løk
3-4 ss rasp
3 egg
1,5 dl fløte
3 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts allehånde
1 knivsodd m hver av
nellik muskat og knust laurbær

Mal lever og løk en til to ganger på kjøttkvern (foodprosessor kan nok og brukes men det er en stor porsjon så mulig den må deles da )
Visp sammen egg fløte bland inn krydder rasp (jeg brukte knust knekkebrød) og medisterdeig og bland dette med levermassen

Hell i en godt smurt 2 liters form og stek i forvarmet ovn ved 170 grader i 1 time


Jeg hadde ikke nok medisterdeig i dag -så jeg brukte 300 medisterdeig og 200 gram bacon som jeg lot få en omgang i foodprosessor sammen med deigblandingen.  Det er da lurt å droppe saltet.
Den ble bittelitt tørrere enn den pleide bli, men kjempegod på smak


Om en ikke vil steke alt på en gang kan rå levermasse fryses.  Bla Europris har greie aluminiumsformer med lokk på som kan rett fra frys til ovn (fjern lokket)  Da settes formen direkte  i varm ovn og 30 minutter ekstra steketid.

onsdag 22. desember 2010

Nøtte - topper

Jeg har pleid lage nøtte-topper hver jul.  I år har jeg byttet melis med sukrin melis.  Igjen som med kokstoppene oppdaget jeg at deigen ikke fløt sånn utover som det pleier, smaken derimot er uforandret

2 eggehviter stivpiskes
150 gram hasselnøttkjerner males (jeg bruker foodprocessor )
Tilsett 1,5 dl sukrin melis og mal videre litt. 

Bland nøttene og melisen forsiktig i de stivpiskede hvitene og sett topper med t-skje på bakepapirkledd plate.
Hver topp pyntes med en nøtt ( men jeg hadde ikke nok til det -så droppet den) 
Stek i 6-10 min ved 200 grader.

Oppdatering : 
Glemte skrive at dette er en liten porsjon - gir ca 20 -22 kaker.  


Marinert ost

For noen dager siden skrev Lena Beatrice om marinert ost.
Jeg hadde lest om marinert ost ett eller annet sted før dette og hadde lurt litt på om jeg skulle prøve.
Da jeg så innlegget til Lena var det rett ut og handle og sette i gang.  Gjorde litt for dårlig jobb med lese på linken til Lena så jeg hadde bare ingredienser til den ene sorten, men skal prøve iallefall en til. Noen bittesmå små endringer ble det på original oppskriften til tine

Edamer -vellagret
rød paprika



  • Marinade- bland sammen følgende :


    3 dl olivenolje
  • 2 dl hvitvinseddik
  • 1 ss blandet hel  pepper
  • 1 ss finhakket basilikumblader
  • 1 ss hakket timian
  • 1 stilk finhakkede hvitløksbåter

Jeg skar ca cm tykke skiver av osten -prikket skivene jevnt med en gaffel -slik at marinaden skal trekke inn i osten.  Deretter i terninger.  Ost og tynne biter med paprika ble lagt i et glass og marinaden helt over.

Spent på resultatet-det skal trekke et par døgn før bruk.  Håper de blir gode -Har planer om ha et par glass til ekstragaver pluss ha et par selv 

søndag 19. desember 2010

HURRA

Gratulerer håndballjentene våre med gullet -for en kamp.
Nå kan det bli en god jul

Hurra for håndballjentene !!

Kokt tunge

Dette er et julepålegg som har fulgt meg siden barndommen - og jeg syns det hører med til julefrokostene.

Her er min fremgangsmåte for koking av tunge -oppskriften fra "Hjemmets kokebok klubb" -en serie bøker jeg abonnerte på for en evighet siden

1 fersk eller saltet tunge
1 stor løk
1-2 laurbærblad
2 nellik
evt salt
6-8 hele pepperkorn

Skyll tungen og la den få et oppkok i usaltet vann - slå ut vannet


Kok så fersk tunge i lettsaltet vann og salt tunge i usaltet vanntilsett pepperkorn , laurbærblad og en løk med nellik i.  La det koke på svak varme under lokk til tungen er mør -stikk i den med en skarp kniv og kjenn om kniven glir lett




Ta tungen av kokevannet og hold den i et øyeblikk i kaldt vann.  Skjær et snitt i skinnet og trekk av det av.  Skjær bort evt kjertler.



Kan fryses og taes opp til jul.
Oppevares i et kjøkken håndkle vridd opp i saltlake.

torsdag 16. desember 2010

Salt lammelår

Salt lammelår er noe jeg bare MÅ ha i jula.
Mange bruker det som middag men her i huset er det pålegg.

Jeg liker best å salte selv -gjerne en lammestek slik at jeg får store skiver og slipper benet.  Det krever litt planlegging og noen flere dager enn det er igjen nå, så i år har jeg endt opp med et ferdig saltet lår.  Fremgangsmåten for selvsalting kan dere likevel få her.  Prosessen tar åtte - ti dager.

5 liter vann
1kg salt
1,5 ss sukrin

Dette kokes opp og avkjøles.
Tørk av låret legg det i et passe kar (av plast ) hell på laken. Hele kjøttstykket må dekkes -gjerne lett press.  Bare pass på ikke bruke noe i metall. La stå kjølig i 5-6 døgn.  Ta det da opp av laken og vann ut i 12 timer. Pakk så låret i plast og la det hvile i et døgn i kjøleskapet.

Koking:
Jeg koker ikke lammelåret i  vann, men  i ovnen på 125 grader.  Kjøttet pakkes i  folie.  Et steketermometer settes i den tykkeste delen. Legg det på rist over langpanne på nederste rille.



La det hele ligge til steketermometeret viser 72 grader.  Det står i oppskriften at det tar 3-4 timer, men jeg syns fort det kan gå mer tid enn det.  La termometeret bestemme ikke klokka.  Låret avkjøles og oppbevares kjølig.

Ferdig stekt 

Utrolig saftig og godt kjøtt -passe salt smak -godt til pålegg og middag
Oppbevaring av julepålegg
En fin måte å oppbevare store stykker med  julepålegg er å vri opp et kjøkkenhåndkle i saltlake.
Pakk kjøttet inn i håndkle og deretter i kjøleskapet.  Dermed får det luftet seg, men tørker ikke inn.  En metode jeg har lært av svigermor, og som har fungert i alle år :)

onsdag 15. desember 2010

Sår hals

I morges våknet jeg med en sår hals.  Utover dagen ble den fin, men nå på kvelden blir den bare mer og mer sår og klør som besatt.. Temmelig irriterende.

Så i pausen på håndballkampen går jeg og lager en stor kopp te.
Green tee and lemon fra twinings har jeg hatt litt dilla på i det siste. Jeg har halv lime liggende så jeg presser litt ekstra lime saft i koppen og skjærer av to biter og hiver oppi.
Så ser jeg saftflasken som står på benken.  fun light granateple -og før jeg egentlig rekker tenke hva som skjer har jeg hatt en god dæsj av den oppi teen min.  
Og tro det eller ei -skikkelig god smak -og den lindrer den irriterende kløen godt.  Det ville sikkert hvilken som helst varm drikk gjort, men en ekstra svung over teen ble det med te, lime og fun saft ;)
(og nei, jeg bruker ikke søtning i teen min -den drikkes in natura )

tirsdag 14. desember 2010

Salte mandler

Salte mandler er skikkelig snadder.  Det er utallige oppskrifter ute, men jeg har prøvd en jeg fikk for en tid siden:

250 gram mandler
5 dl vann
3ss salt

Kok opp og la koke i 5 min , hell mandlene i en sil så vannet renner av.




Legg de  på bakepapir i langpanne.  Ha på 1 ss  smør, dette vil smelte på de varme mandlene, bland sammen . Stek  ved 125 grader til de er tørre (tar 1- 2 timer) rist på lanpannen innimellom


Kan og lages uten smør -men jeg foretrekker de med - skallet blir sprøere da.  Avkjøl og oppbevar i et glass eller boks.


Resultatet er vanedannende godt, det er ikke lett å holde fingrene unna krukken med mandlene.
Det er også en fin gave - koselig glass, en rød sløyfe .......

torsdag 9. desember 2010

Suksess terte

Tidligere pleide jeg lage en suksess terte til jul, problemet var bare at i det øyeblikk den er åpnet er den liksom vekk ....... noen sniker til seg et stykke og et ett til og plutselig er det ikke noe kake -og så er det noe med det å sette en åpnet  kake på bordet da...........

De siste par årene har jeg løst dette på en grei måte -jeg har rett og slett laget kaken som muffins.  Fryser de ned i en boks som er lett å åpne og lukke,  og kan dermed ta opp et passe antall når gjestene kommer.

Sukkeret har jeg byttet med sukrin.

Bunn

5 eggehviter stivpiskes
250 gram malte mandler
200 gr sukrin melis
1 ts bakepulver

Bland malte mandler,  melis og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggehvitene 
Fordel i muffinsformer -ikke mer enn halvfulle. Virker som sukrin melis trekker til seg mer fuktighet enn vanlig melis gjør -"deigen " er fastere enn den pleier være - og de flyter ikke så godt utover i formen så jeg klapper de i "fasong" m baksiden av en skje etter et par minutter i ovnen - Muffinsene på brett to får den korrigeringen før de går i ovnen.



Stek 170° knappe 20 min midt i ovn. (sjekk underveis -ovner steker forskjellig)



Mens kakene steker lager jeg kremen.  Den må avkjøles helt og det tar litt tid

Gul krem 

5 eggeplommer
½ dl fløte
1 ts bourbon vanilje 
150 gr sukrin


Koke til tykner, rør hele tiden så det ikke brenner i bunn. 


Avkjøl helt.  Rør inn 1 ss smør med  mikser

Fordel kremen over muffinsene når disse er kalde.


Sett de i form -obs ikke sette de oppå hverandre før de er frosset -men plasser et matpapir mellom evt lag.  Tiner fort.


Kakene virker litt tyngre enn de med vanlig melis de er og mer stekeskorpe på de -på et vis, men Jeg er litt usikker på om jeg skal prøve en annen fremgangsmåte på bunnen -i isåfall kommer det her  
Bruke sukrin istedenfor melis i bunnen ? ,  eller redusere melis mengden enda mer (gikk ned fra 250 )   Jeg syns sukrin-melis-smaken er fremtredende i disse -  kanskje de er for søt ?  
Også kremen blir litt annerledes enn den pleier være - sukrinet smelter ikke som sukker gjør kjenner det knaser når jeg spiser de - kanskje det burde bytte plass melis og sukker -bruke melis i kremen ? 


Selv om jeg ikke er 100% fornøyd poster jeg likevel - Er det noen som har innspill på hva /hvordan de kan forbedres, tas det imot med takk ;)


onsdag 8. desember 2010

Sjokolade dessert med rom

Dessert er ikke noe vi har mye her i huset.  Det blir som regel rundt juletider jeg glimter til på den fronten.

I boken "Deilig sjokolade"  fra spektrum forlag fant jeg denne desserten:

225 gr mørk sjokolade (75 %)
4 egg  skilles
ca 1 dl sukrin  ( vel det sto sukker, men slikt bruker jo ikke vi ;)
4 ss brum rom
4 ss kremfløte

Smelt sjokoladen i vannbad - avkjøl
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukrin.  Ha den avkjølte sjokoladen i eggedosisen og vend den inn med romen og kremfløtren.  Når jeg skal ha veske i slike oppskrifter bruker jeg altid måleskje.  Vanlige spiseskjeer en som regel mye mindre en en måleskje i spiseskjeformat så det kan fort bli feil veskemende.



Pisk eggehvitene stive og vend det inn i sjokoladeblandingen i to omganger.



Hell i 6 porsjonsglass og sett det i kjøleskap i minst to timer.  Pynt med krem før servering.



Vi som spiste denne desserten hadde litt forskjellige oppfatninger av den.

Noen syns den var for mye sjokoladesmak og  mente den var for kraftig.  Dette er de som er lite glad i sjokolade og klarer fint å dekke behovet med en rute melkesjokolade.  Sjokolade elskerne i familien hadde null problem med få den i seg.  Jeg elsker sjokolade og syns den var god, men var innom tanken at litt mindre sjokolade -evt litt mer fløte eller faktisk droppe hele rom-en ...... men så har jeg og en innebygget mening at oppskrifter er til for å endres ;)

mandag 6. desember 2010

Juleskinke

Denne middagen pleier vi ha en av advent søndagene hvert år, og den er kjempepopulær her i huset.

Jeg pleier sørge for å ha en hamburgerrygg/røkt skinke med meg hjem fra danmarkstur ( og at den overlever til advent)  Ikke alle har mulighet for grensehandel så det går helt fint å bruke bayonneskinke eller annen røkt skinke.


Skinken jeg har, koker jeg i vann en time, trekker gryten av varmen og lar det hele stå,  Den skal minimum trekke en time slik, men jeg gjør dette tidlig på dagen og lar det stå slik til en times tid før middag.
Da setter jeg ovnen på 200 grader.  Skinken taes opp -nettingen fjernes. Eventuell svor på skinken fjernes.


Legg skinken over på risten fra stekeovnen -bruk sky-pannen under med litt vann i - det vil dryppe. Oppå fettlaget på toppen av skinken smøres følgende blanding:

3 ss grov sennep
1 ss dijonne sennep
1 eggeplommer
1 ss sukrin


( Det er to eggeplommer på bildet selv om jeg skrev en -hadde gjester -to skinker dobbel sennepsblanding ;) )
Sett skinken i oven og la stå til det er gylden og fin farge på glasseringen

Før glasering
Skjæres i tynne skiver -serveres med blomkål og brokkoli pluss surkål.  Litt smeltet kviteseid smør er og nydelig til, samt rørte tyttebær

Ferdig glasert skinke.

lørdag 4. desember 2010

Julekonfekt

Dette er en gammel traver fra tidligere her men i litt mer "julete" kledning

100 gram cocosa smeltes i vannbad
100 gram mørk sjokolade smeltet
70 gr hakkete nøtter -valgfri etter smak ( men vær obs på karboinnholdet)
2 ss kokosmasse
1 ss kaffe

Jeg kjøpte en pose med julemiks for å få litt forskjellige nøttesmaker - 15 karbohydrater pr 100 gram


 Bland sammen sjokolade, cocosa og nøtter og ha det i små konfektformer.  Jeg prøvde helle blandingen i formene, dette resulterte i litt ujevnn fordeling av nøttene så jeg gik over til fordele med skje.



Sett kjølig til stivnet og oppbevar det kaldt -gjerne i frysen.

fredag 3. desember 2010

Kokosmakroner

En  klassisk julekake som lett blir lavkarbo er kokosmakronene.
Jeg bruker min mors gamle oppskrift, og med sukker byttet med lovlig vare blir den slik

4 eggehviter
140 gram sukrinmelis
1/2 ts vanilje (bourbon)
250 gram kokosmasse

Pisk eggehvite og melis helt stiv.  Bland fosriktig inn kokos og vanilje


 Jeg bruker en t-skje pluss hånden min til lage kuler/ topper og setter de  på bakepapirkledd plate - jeg lager de ikke så veldig store - en munnfull størrelse synes jeg er ok


Stek v 180 grader i 10-15 min (følg med ) de skal være sprø utenpå og myke inni.,  Skulle de bli for sprø -legg de i kjøleskap natten over. Kakene er seige når de er varme men blir sprø utenpå  etter de er avkjølt -så pass på når de har riktig farge.  I mon ovn er 12 min passe.   Toppene kan og settes relativt tett for de flyter ikke utover.


Denne porsjonen gå 31 kokosmakroner  - På posen med kokosmasse sto det karboinnholdet var 6,5 så her er det ikke rare mengden karbohydrater pr kake. 

Oppbevares i tett boks.