Oppskrifter

onsdag 8. september 2010

Fiskegrateng

Det er ikke mange ting jeg egentlig  savner på lavkarbo, men av og til dukker det opp en og annen ting, som idag da jeg fikk kommentaren at det er lange siden vi har hatt fiskegrateng. Grateng for meg er varianten med saus og stivpiskete eggehviter.  Den jeg lager inneholder ikke bare den hvite sausen men også makaroni så jeg har bevisst unngått denne middagen.  I dag fant jeg derimot ut hvorfor ikke eksperimentere litt og satte i gang

500 gr kokt torsk ( velger koke fisken pga dårlig mulighet til regulere tykkelsen på sausen)
1 beger creme fraiche
en håndfull purre
2 eggeplommer
2 eggehviter
salt
pepper
muskatnøtt


Det er viktig at fisken er helt kald før tingene blandes sammen
Eggeplommene og et beger creme fraiche blandes i en bolle.  Deretter blandes kokt fisk (avgir mindre veske enn rå) og purre inn.


Dryss over litt salt, pepper og muskat nøtt -ca 1/2 ts salt 1/4 ts med de andre to.  Stivpisket eggehvite løftes forsiktig inn i blandingen og det hele helles forsiktig over i en smurt ildfast form.


Jeg erstatter kavringstrøen med knust knekkebrød.  revet ost kan evt og has på toppen eller erstatte knekkebrødet.Stekes midt i ovn ca 200 grader i 30 min - viktig å passe på at den ikke steker for lenge -da blir gratengen tørr.


Serveres med kokt brokkoli og litt smeltet smør (kviteseid er nydelig til )
Med unntak av at det ikke er makaroni i denne gratengen er smaken akkurat som den orginale varianten med hvit saus.  Tror det blir en fornøyd familie som får grateng igjen her i huset. 


En kan bytte ut fisken med feks skinke eller hamburgerrygg, rester av sommerkotellett ol, blir da skinkegrateng i stedet.

2 kommentarer:

  1. Jeg kommer på restemiddag i morgen, er bare et par timer unna.

    SvarSlett
  2. Godt du sier fra i god tid, så jeg rekker lage noen rester ;) Har skjelden slikt med denne familien.

    SvarSlett